Archiv zpráv 2016:

3. - 4.12. 2016      Duo CACIB Nitra

3.12. přihlášeno 17 BŠO. Posuzoval p. František Šimek

Axel Donnevara – tř. mladých – V1


4.12. přihlášeno 15 BŠO. Posuzovala p. Barbara Müller, CH

Axel Donnevara – tř. mladých – V1, CAJC



17.11. 2016     Tara Chelsey Donnevara složila zkoušku SPr 1

Blahopřejeme Lence a Chelsey ke společně složené 7. zkoušce!



5. - 6.11. 2016     MVP DANUBE Duo Bratislava

5.11. přihlášeno 23 BŠO (11 psů, 12 fen). Posuzoval p. Andrzej Zamoyski, PL

Britney Donnevara – tř. mladých (2 feny) – V1, CAJC

Posudek:
Dobrý formát a proporce, pěkná hlava, správné horní i dolní linie, úhlení končetin i pohyb.


6.11. přihlášeno 19 BŠO (7 psů, 12 fen). Posuzoval p. Andrzej Kazmierski, PL

Britney Donnevara – tř. mladých (3 feny) – V1, CAJC

Posudek:
Správně vyjádřené pohlaví, výborné postavení končetin, výborná v pohybu.

Náš další odchov:
Zetty Donnevara – tř. mladých (3 feny) – V3



30.10. 2016      Tara Chelsey Donnevara složila zkoušku IPO 1

Není u nás mnoho fen bílého ovčáka s touto zkouškou. Velká gratulace majitelce

Chelsey Chelsey Chelsey


29.10. 2016     MVP Praha

Přihlášeno 36 bílých ovčáků. Posuzovala p. Sonia Kelveri Philippou, CY

Adwin Donnevara - tř. mladých (3 psi) – V2

Adwinova výstavní premiéra a posudek se samými pozitivy, což potěšilo, protože výborné se rozhodně nerozdávaly, padlo několik VD a dokonce 2 dobré.



10. - 11.9. 2016     Klubový víkend KBO, Rozkoš u České Skalice

KLUBOVÁ VÝSTAVA
Přihlášeno 88 bílých ovčáků, 49 DS, 39 PDS. Posuzovala p. Oldřiška Plšková

Naši psi:
Britney Donnevara - tř. dorostu - VN1

Posudek:
8mi měsíční fena, představující ideál plemene.

Teprve druhá výstava naší mladé fenky a první „velká“. Byla jsem moc zvědavá na hodnocení paní Plškové, která zná velmi dobře plemeno již od začátků jeho chovu v ČR. Když pro publikum okomentovala Britney slovy: „takto má vypadat bílý ovčák, na feně nevidím vadu“, tak to mně ke spokojenosti z celého dne stačilo vrchovatě. Ale samozřejmě stojím nohama na zemi a vím, že Britney je v růstu a všechno máme ještě před sebou.

Britney VN1 Jackie CAC


Xarria Jackie Donnevara - tř. vítězů - V1, CAC

Posudek:
3,5letá fena, výrazně krásné hlavy, správně nasazeného a neseného ucha, pěkné linie i postavení obou párů končetin, správná textura srsti, velmi elegantní prostorný chod.

Naše další odchovy:
Arden Donnevara - tř. dorostu - VN1
Tara Chelsey Donnevara - tř. čestná - V1

Pětiletá Chelsey nastoupila do nesoutěžní třídy čestné. Jako jediný zástupce v celé historii plemene v ČR je nositelkou všech existujících klubových výstavních titulů a všech šampionátů pro její věk dostupných v ČR a zároveň mezinárodní šampionkou krásy. To vše splněno ve 2,5 letech.
Jsme na náš odchov náležitě pyšní a majitelům všechny zasloužené úspěchy ze srdce přejeme.

Arden při posuzování Tara Chelsey V1

Velmi nás potěšila krásná ocenění našich psů a odchovů, ale také výsledky všech našich zúčastněných "vnoučat" (z naší CHS pochází jejich matka nebo otec). A bylo velmi zajímavé pozorovat, které geny a v jaké míře se prosazují v dalších generacích. Dlouhosrstí: 2x VN1, VN2, CAC, V3, V. S polodlouhou srstí: 2x VN2, CAJC, CAC + Klubová vítězka, V3, V4, 2x V.


SVOD MLADÝCH
Z našich letošních štěňátek se na svodu předvedlo 5 zástupců CHS Donnevara.
Po Chery naše fenka Britney.
Po Jackii pejsci Adwin, Arden, Antares a fenka Alison.
Nejen, že všichni prošli svodem bez vady, také se všichni společně setkali a bylo to příjemné jak pro dorostence, tak i nás, jejich majitele. Pánečci jsou moc fajn a psí výrostci se zatím vyvíjejí slibně a hlavně jsou hodně přátelští. Rodinní psi, jak mají být. Pro mě, coby chovatele, velká odměna.

Adwin Donnevara Adwin Alison Donnevara Alison Antares Donnevara Antares Arden Donnevara Arden Britney Donnevara Britney



MOMENTKY Z VÍKENDU

děti z Donnevary Moni a Jackie Britney Britney při kontrole zubů Adwin při měření Alison a Antares Arden a Adwin Antares čeká na focení setkání Antarese, Alison a Britney Alison v Adršpachu moje Jackie Britney a Alison Britney s Alison naše holky u chatky psí ráj pro běhání šťastní psi naše děti trofeje z Rozkoše západ slunce nad Rozkoší


28.8. 2016     KrV KK Zetor Brno

Přihlášeni 3 bílí ovčáci. Posuzoval p. Karel Hořák

Zaira Donnevara – tř. mladých – V1, Vítěz třídy



Prázdninové fotky našich odchovů

Naše „děti“ jezdí se svými rodinami na výlety, převážná většina jich v létě navštívila české nebo slovenské hory. Mnozí z nejmladších už mají za sebou pár lekcí na cvičáku.

Adele Adele Alison Alison Alison Angeline Angeline Angeline Antares Antares Arlene Arlene Arlene s tetou Zetty Axel Axel Axel Beatrice Beatrice Beatrice Bellisara Bellisara Brix Brix Zaira Zaira Zaira Zaira Zetty Zetty Tara Chelsey Tara Chelsey Tara Chelsey


20.8. 2016     MVP Bratislava

Přihlášeno 18 BŠO. Posuzovala p. Elena Balázsovits, HU

Xarria Jackie Donnevara – tř. šampionů – V2, Res CAC, Res CACIB

Posudek:
Standardní velikost, střední síla kostry, velmi pěkný samičí výraz, pěkná hlava, široký a hluboký hrudník, pravidelné končetiny, správné úhlení a pohyb.

Arlene s majitelkou Arlene Jackie a Arlene

Na výstavě jsme se setkali s naší „malou“ Arlene a její rodinou a také majitelem Zetty (která ale právě hárala, tak zůstala doma). Setkání s majiteli obou našich odchovanek bylo moc příjemné. Arlene jsem od 8 týdnů viděla poprvé a potěšila mě svojí stále milou a hravou povahou. Je pěkné kompaktní postavy, po tatínkovi menšího vzrůstu a dlouhé srsti, po mamince Jackii má vynikající pigment.



Výlet - Lednice

Strávit celý den jen na výstavišti a cestě tam a zpět nebaví ani nás, natož psa. A tak jsme si sobotu zpříjemnili zastávkou v Lednici a s Jackií si užili velmi pohodové odpoledne při procházkách v rozlehlém zámeckém parku s mnoha krásnými dominantami.

Jackie v Lednici zámek zámek s Jackií před minaretem minaret pohled z minaretu pohled z minaretu Moni a Jackie Moni a Jackie


15.8. 2016     Návštěva Bellisary u nás doma

Bellisara 7 měsíců Bellisara


6.8. 2016     Foto z výletu – Alexandrova rozhledna u Adamova, rozhledna Podvrší u Veselice

Byl to v horkém letním dni trochu náročnější výšlap, což by pro malou Britney ještě nebylo, takže nám bezva společníka dělala Jackie. Odměnou nám byly krásné výhledy. Z Alexandrovky na Pálavu nebo Chřiby. Z Veselice na Vysočinu i Drahanskou vrchovinu a vzdálenější cíle jako Králický Sněžník a Bílé Karpaty.

Alexandrova rozhledna Jackie u Alexandrovky pohled na Adamov typické panorama - adamovské paneláky u památníku kostel v Adamově Veselice



Později odpoledne cestou domů jsme se zastavili u známých, kde Jackii na zahradě přivítal yorkshire terier Bart. S takhle „křehkým stvořením“ si dosud nehrála a bylo dost zábavné je spolu pozorovat. Jackie byla na mrňouse hodně opatrná a Bártík byl z běhání kolem velkého psa za chvilku utahaný jak kotě.


Jackie a Bart

Večer šla do společnosti Britney a v rámci pokračování socializace si ji pod naším stálým dohledem půjčily na vodítku děti v pěkném prostředí venkovní restaurace s dětským koutkem. To jsme ale zapomněli zdokumentovat, stejně jako to, že je Britney skvělým parťákem do lesa, kdykoliv jdeme na houby.



30.7. 2016     KrV Brno Žebětín

Přihlášeno 5 BŠO. Posuzoval Ing. Jaroslav Matyáš, SK

Naše fenka:
Britney Donnevara – tř. dorostu – VN1

Posudek:
Fenka 6 měsíců, dobrého typu, hezky modelovaná hlava, výborný pigment, velmi dobré tělesné stavby, výborná mechanika pohybu.

Mimo posudek ještě pan rozhodčí řekl, že se mu fenka velmi líbí, což nás samozřejmě moc potěšilo. My jsme ale tuto sobotu s naší dorostenkou pojali bez výstavních ambicí, především jako její seznámení s výstavním prostředím. Znovu jsme si potvrdili, že Britney bez potíží cestuje autem i na delší vzdálenost. Byl to pro nás ve společnosti dalších běloušů a jejich majitelů příjemně strávený letní den v přírodním areálu pod lesem.

Náš další odchov:
Zaira Donnevara – tř. mladých – V2

setkání Britney se Zairou Britney v Žebětíně Zaira v Žebětíně


9.7. 2016     KV BŠO Čistá u Horek

Přihlášeno 60 BŠO, 24 PDS a 36 DS. Posuzovala p. Monika Blaha, A

Chelsey v Čisté Tara Chelsey Donnevara – tř. pracovní – VD1

Na termín letošní „malé klubovky“ nám vyšla letní dovolená, takže jsme se nezúčastnili. A když jsme četli zprávu o výsledku Chelsey, to jsme tedy vážně hleděli. Nicméně, i interšampionce se tohle může stát, zvláště po kompletním vylínání krátce po odchovu štěňat. To je život – pestrý a plný překvapení. Tento nečekaný výsledek navíc přinesl mnoho vtipných komentářů, a jak píše majitelka, za tu srandu to stálo.

Ona VD v reálu není žádná katastrofa a my zveřejňujeme všechny nám známé výstavní výsledky našich odchovů, ne jen úspěchy. Každý rozhodčí má jiný vkus, ne každý pes má vždycky svůj den. A když se občas nezadaří, neděláme, že se výstava nekonala, nebo na ní náš odchov nebyl. V našich končinách je docela dosti jedinců, kteří mají z védéček obsáhlou sbírku a sem tam i dobrou, ale na jejich webu se to nedočtete… Kdo jezdí na české výstavy, kde je konkurence největší, má přehled a obrázek si udělá sám.



18.6. 2016     MVP Intercanis Brno

Přihlášeno 31 BŠO. Posuzovala MVDr. Gabriela Ridarčíková, SK

Adele Donnevara – tř. štěňat (1 fena) – VN1
Zaira Donnevara – tř. mladých (6 fen) – V3

Obě fenky si odnesly bezchybné posudky. U Adele paní rozhodčí vyzdvihla exteriér i povahu. Áďa svoji výstavní premiéru zvládla výborně, je to skvěle socializované štěňátko. Cizí prostředí ani množství lidí a psů jí nevadilo. Nejlépe si ve volném čase pohrála s „tetou“ Zairou a setkala se i s taťkou Bárnym. Také majitelé Zairy odcházeli z výstavy spokojeni, další fenky v její třídě byly hodnoceny známkami VD.

Zaira s majitelem Zaira v kruhu
Adele - prohlídka zubů Zaira  a Adele

Výstavy se měla zúčastnit i naše Jackie ve třídě šampionů. Po odchovu svých prvních štěňátek v perfektní kondici, krásně osvalená a přesrstěná. Přípravy den před výstavou proběhly jako vždy. Jackie, po vykoupání a usušení při procházce na sluníčku, zářila čistě bílou srstí v kontrastu s černým pigmentem, radost pohledět. Věci na druhý den už byly nabalené v autě, vše nachystané, sobotní dopolední program jasný…… Ale příroda to vymyslela jinak, v pátek večer Jackie začala hárat, trochu dřív, než jsme čekali…… A pak si něco naplánujte! Tak jsme aspoň našim dvěma holkám na dálku drželi packy. Děti si výstavu užily a máme z nich radost.



14.5. 2016     Klubová výstava BŠO - klub Slovensko, Kamenný Mlýn u Malacek

Přihlášeno 44 bílých ovčáků. Posuzoval p. Erwin Deutscher, A

Zetty Donnevara – tř. mladých (8 fen) – Výborná

Zetty v den svých 1. narozenin obdržela pěkný posudek pouze s výtkou „nehotové“ srsti (přelínala po hárání) a s velkou pochvalou za přátelskou povahu. Na pana rozhodčího se „usmívala“, takže prohlídka zubů šla hladce a na rozdíl od většiny fen ve třídě se předvedla bez staženého ocasu.
Děkujeme majiteli Zetty nejen za hezkou prezentaci našeho odchovu, ale také za časté zprávy, které o ní dostáváme, a posíláme pozdrav do Bratislavy.



Další pozdravy z domovů štěňátek

Majitelé posílají fotky a píší krásné maily, jak jim ratolesti rostou, přiměřeně věku zlobí a co nového umí. Alison a Bellisara občas přijedou „do rodného hnízda“ na návštěvu, kde si bezstarostně „zablbnou“ s našimi fenkami. Nejvíce s Britney, protože Jackie a Chery vyžadují po návštěvě házet aporty a Kelly zase hlazení. A my s majiteli si přitom popovídáme a probereme všechny aktuální dotazy.

Adel Adel Adwin Alison Alison Alison Angeline Angeline Antares Antares Antares Antares Arden Arden Arden Arlene Arlene Arlene Arlene Arlene Arlen výcvik Beatrice Bellisara Bellisara ...a naše Britney Britney Britney Britney



Yarssan

23. - 24.4. 2016     Výcvikový víkend Heřmanův Městec

Pozdrav od Yarssana a jeho majitelky z výcvikového víkendu. Panička se s Yarssanem věnuje všestrannému výcviku. V budoucnu se chtějí více zaměřit na stopování, což Sannymu jde moc dobře a oba je baví.




9.4. 2016      Foto naší fenky Britney

Britney byla po odjezdu poslední parťačky dost smutná, ale to ji naštěstí brzy přešlo a je to malá nezbeda, jak ji známe odmalinka. Štěňátko, které nás letos prostě "dostalo".

Britney 2,5 měsíce Britney 2,5 měsíce


V tento den jsme také vzpomínali na Simaru (maminku Genny, babičku Chery a prababičku Jackie a Britney), která se narodila před 20 lety. Simara (Iwanga Simargl Sambadi 9.4.1996 - 29.7.2010) je legendou našeho chovu a zakladatelka nejvýznamnější chovné linie CHS Donnevara. Tak nám přišlo velmi symbolické, že se nyní smečka rozrůstá právě o Britney.




9.4. 2016     Loučení s Angeline

Endží odcestovala s milou rodinou do západních Čech. Je splněním dlouhodobého snu jejich dvou dcer.

Angelina Donnevara Angie


1.4. 2016     Loučení s Ardenem

Se sympatickým mladým párem odjel pejsek Arden do Českého krasu. V příbuzenstvu už bílé ovčáky mají a tak znají dobře plemeno i jeho nároky. S pořízením svého vlastního si počkali na dobu, kdy mají dostatek času a mohou se mu naplno věnovat.

Angelina a Arden Arden


26.– 27.3. 2016     Klubový víkend bílého ovčáka, Svojanov u Moravské Třebové

Ronaldino SPECIÁLNÍ VÝSTAVA
Přihlášeno 95 bílých ovčáků, 48 středně dlouhé srsti a 47 dlouhosrstých. Posuzovala p. Iveta Nováková

Naše odchovy:
Zephyr Donnevara - tř. mladých (5 psů) – V4 (naprosto bezchybný posudek, první výstava pro pejska i majitelku)
Ronaldino Donnevara – tř. otevřená (5 psů) – V2, Res CAC
Zaira Donnevara – tř. mladých (5 fen) – V4 (jako bráška posudek bez jediné výtky a předvádění v dešti jako „bonus“)

Děkujeme majitelům našich odchovů za pěknou prezentaci nejen krásného exteriéru, ale především pohodových vyrovnaných povah.

BONITACE
Uchovněn byl Ronaldino Donnevara - syn 1. klubové grandšampionky Genny Lee Donnevara. Povahově vyrovnaný přátelský pes s HD 1/1, ED 0/0 (rentgeny v 6 letech) a ukázkovým bonitačním kódem.

SVOD MLADÝCH
Svod absolvovali mladí z loňského odchovu Zephyr a Zaira.

Zaira Donnevara Zephyr Donnevara


Foto štěňátek z nových domovů

Od majitelů našich štěňátek přicházejí velmi milé a nadšené zprávy. Štěňátka jsou šikovná a pohodová a v nových rodinách zdrojem radosti. Děkujeme všem také za fotky, které průběžně posílají, a přejeme oboustranně krásný vztah po celý dlouhý život psího kamaráda.

Arlene Arlene Archie Adele Adwin Alison Antares Axel Beatrice Bellisara Brix Zetty a Arlene


Loučení se štěňátky

Ve věku 8-9 týdnů odcestovalo 10 veselých a vymazlených štěňátek do nových rodin v ČR a na Slovensku.


Návštěvní víkendy u štěňátek

V období od 20. 2. do 6. 3. jsme tři víkendy věnovali budoucím majitelům štěňátek. Postupně si přijížděli vybrat svoje předem zadané štěňátko a také načerpat rady a informace k výchově a péči o nového člena rodiny.


17.2. 2016     Kelly Nice Donnevara - 11 let

Naše „kdysi štěňátko“ a dnes „zasloužilá babička“ slaví narozeniny s radostí ze života a s temperamentem jí vlastním



6. - 7.2. 2016     MVP DUO CACIB Brno

Sobota:
Přihlášeno 48 BŠO (21 psů, 27 fen). Posuzovala p. Anna Redlicka, PL

Zoya Donnevara – tř. dorostu (4 feny) – VN1
Zaira Donnevara – tř. dorostu (4 feny) – VN2
Yannis Donnevara - tř. otevřená (6 fen) - V4

Majitelé Zairy poctivě trénovali předvedení a tentokrát to bylo ukázkové. Zaira je krom toho velmi krásná. Svoji výstavní premiéru měla Zoya a sbírání zkušeností její i majitelky teprve začalo. Přesto se paní rozhodčí líbila natolik, že celou třídu vyhrála. Blahopřejeme oběma dorostenkám a jejich fajn majitelům. Obě si odnesly krásné posudky. Ani Yannis se neztratila ve třídě se silnou konkurencí. Rozhodčí zadala celkem 11 známek VD, naše jediná vnučka na výstavě s výsledkem CAC, Res CACIB.

Zoya a Zaira Yannis Donnevara
Zaira v kruhu Zoya na výstavišti


Neděle:
Přihlášeno 41 BŠO (16 psů, 25 fen). Posuzovala p. Paula Heikkinen-Lehkonen, FIN

Zaira Donnevara – tř. dorostu (3 feny) – VN1
Yannis Donnevara - tř. otevřená (7 fen) - V

Zaira opět s perfektním posudkem a pro šťastné majitele zasloužené první místo
Dnes bylo na výstavě zadáno 5 VD a 2 D, naše vnučka V2, Res CAC.

Zaira při posuzování Zaira Donnevara


První fotky štěňátek

vrh B Donnevara vrh A Donnevara

20.1. 2016     Chery se narodila štěňátka - vrh „B“ Donnevara

Poslední Cherynčina štěňátka, z prověřeného úspěšného spojení: 1 pejsek a 3 fenky.


18.1. 2016       Jackii se narodila štěňátka - vrh „A“ Donnevara

První Jackinčiny děti a hned taková nadílka: 5 pejsků a 4 fenky.


Zaira na Hanácké NVP

9.1. 2016     Hanácká NVP Brno

Přihlášeno 42 BŠO (12 psů, 30 fen). Posuzoval Ing. Leoš Jančík

Zaira Donnevara – tř. dorostu (5 fen) – VN3

Zaira nám roste do krásy. Panu rozhodčímu se velmi líbila, což vyslovil už při nástupu třídy do kruhu. Obdržela výborný posudek s doporučením na vylepšení výstavní drezury. Je to elegantní fenka pěkného formátu, s pěknou fenčí hlavou, s černým pigmentem a sněhobílou srstí. A hlavně s úžasnou povahou! Ve výstavním prostředí je jako doma, žádný stres, se všemi psy i lidmi se chce kamarádit. A protože třída dorostu je hlavně o sbírání zkušeností, příště bude i předvedení zase o něco lepší. Majitelce držíme pěsti do dalších klání. Za mě osobně – velká spokojenost

Na výstavě se opět předvedla také naše "vnoučata" a ostudu nám neudělala, celkově v plemeni padlo i několik VD a jedna D, naši vnoučci s krásnými výsledky: VN1, VN3, V1 CAC, V4, V, V1 BOV Blahopřejeme majitelům!




rok 2015